تقابل شیعیان و سنىها:
سیاست تبلیغاتى تازهى دولت بوش
تحلیلگران و رسانههاى لیبرال آمریکا، برجسته کردنِ خصومتِ شیعى و سنى در منطقه را یک حربهی تبلیغاتى از سوى سخنگویان دولت بوش و رسانههاى نزدیک به اسرائیل تلقى مىکنند.
به گزارش خبرگزاری دویچه وله کاندولیزا رایس وزیر امور خارجه آمریکا و ستفن هدلى مشاور امنیت ملى کابینهی بوش، در روزهاى گذشته بارها دربارهی تهدیدى که از سوى ایران متوجه کشورهاى سنى مذهب عرب است هشدار دادهاند. تحیلگرانى که به طور ضمنى از حمله نظامى به ایران دفاع مىکنند اعتقاد دارند چنین حملهاى در برابرِ خطر روز افزون کشورى که نه عرب است و نه سنى مذهب، مورد حمایت اکثریت مردم کشورهاى عرب قرار خواهد گرفت. یک تحلیلگر نزدیک به دولت اسرائیل ، با اشاره به نگرانى عربستان سعودى ، به عنوان «سرزمین اصلى و تاریخى اسلام»، و خطرى که از سوى ایران شریان نفتى منطقه را تهدید مىکند، مىنویسد: «براى اسرائیل ، عراق در زمان صدام حسین با همهی وحشتى که سبب مىشد، به مراتب کم خطرتر از ایران کنونى به رهبرى احمدى نژاد بود.» (شلدون کرشنر، کانادین جوییش نیوز)
اما هفته نامه «تایم» این هفته مىنویسد، این سیاست تبلیغاتى کابینهی بوش است که تغییر کرده؛ به جاى صحبت از «گسترش دموکراسى» از طریق اشغال نظامى و «درد زایش» آن در عراق ، اکنون صحبت از «جبههی متحد کشورهاى عرب منطقه به اتفاق اسرائیل» است که باید خطر توسعه طلبى هستهاى جبههی مشترکِ حکومت شیعى ایران و حزب الله و جهاد اسلامى و شیعیان افراطى عراق را خنثا کنند. تایم مىنویسد چنین ادعائى را در عراق فقط اقلیت سنى و بخشى از رهبران سیاسى در پارلمان مىپذیرند، در حالیلکه رهبران شیعى و کرد عراق به آن اعتراض مىکنند. گذشته از این، بنا به نوشتهی تایم، برخلاف ادعاى دولت بوش، «نه تنها عربستان سعودى با ایران به مذاکره پرداخته است بلکه براى جلوگیرى از جنگ داخلى در لبنان و براى رسیدن به توافقى سیاسى در این کشور، به طور فعال با ایران مشغول همکارى است.»
خبرنگار روزنامهی «کریستین ساینس مانیتور» نیز از قاهره گزارش مىدهد که برخلاف گفتههاى خانم رایس و آقاى ستفن هدلى، مقامات مصرى با آنکه نگران قدرت گرفتن ایران در منطقه هستند اما خطر آشوب و بى ثباتى ناشى از حملهی آمریکا را به مراتب نگران کننده تر مىدانند. یکى از سیاستمداران مصرى به این خبرنگار گفته است که: «ما سالهاى سال زیر خطر سلاحهاى هستهاى اسرائیل زندگى کردهایم، بنابر این حتا اگر ایران هم سلاح هستهاى کسب کند براى ما چیز تازهاى نخواهد بود.»
بنا به نوشتهی کریستین ساینس مانیتور، آگاهان سیاسى در مصر تأکید مىکنند که در میان تودهی مردم احساسات ضد آمریکائى به مراتب عمیقتر از هرنوع نگرانى در قبال ایران است. این روزنامه مىنویسد: «آمریکائیان باید به سناریوهاى خوش بینانهی جنگى با دیدهی شک نگاه کنند. حمله به ایران براى نیروهاى آمریکا و غیرنظامیان بىگناه در مرکز و حواشى هدفهاى نظامى ، خسارات وحشتناکى را به بار خواهد آورد.»